Finalister 2025

Finalen i Ung & Lovande 2025 äger rum i Västerås Konserthus, 10-11 maj.
(Mer information om finalisternas konsertprogram, hålltider för finalen med mera publiceras senare)

Biennalen Ung & Lovande har arrangerats sedan 1992 och är Sveriges största tävling i kammarmusik. Tävlingen riktar sig till unga musikstuderande på masternivå. Utifrån inskickade inspelningar, anonyma för urvalsjuryn, har fem ensembler, med sammanlagt 16 musikstuderande, valts ut att delta i finalen 2025.

*****

Alva Holm, Ami Louise Johnsson och Josef Alin. Foto: Willem Stam

TRIO LUMINE
Alva Holmviolin, f. 2000, Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin
Ami Louise Johnssonviola, f. 2001, Guildhall School of Music and Drama, London
Josef Alincello, f. 1995, Kungl. Musikhögskolan, Edsberg

Med ambitiösa karriärer på olika håll i Europa är det kärleken till kammarmusiken som får medlemmarna att stråla samman. Sedan flera år tillbaka har de musicerat ihop i olika konstellationer. I och med Ung & Lovande har Trio Lumine nu tillsammans börjat utforska den spännande och intima repertoaren för stråktrio. Samtliga i trion är prisade sedan tidigare – senast Alva Holm som vann solistpriset 2022. 

Då medlemmarna bor och studerar på olika platser – London, Berlin och Stockholm – repeterar trion intensivt en vecka per tillfälle på olika platser. Det kan bli en vecka i Berlin och en annan i Skåne där en av medlemmarna har sommarhus. Att få träffas när det, mellan repetitionstillfällena, har hänt så mycket i var och ens musikaliska liv tycker trion är väldigt givande. Nya erfarenheter att dela med sig av kan bidra med nya perspektiv.  

Trio Lumine ser särskilt fram emot att studera in Mozarts Divertimento i Ess-dur, ett av de största verken skrivet för stråktrio. Drömmen är att i framtiden utöka repertoaren för ensembleformen i samarbete med nutida tonsättare. 

Konsertpremiären för Trio Lumine inträffar på Ytterjärna Kulturhus våren 2025. 

Ingen stråktrio har vunnit Ung & Lovande tidigare. Senast en trio vann var 2007 med Trio Stravaganti (blockflöjt, gamba & cembalo).

BRASS UNIT
Oskar Backtrumpet, f. 2002, Musikhögskolan i Malmö
Antoine Podlunsektrumpet, f. 2004 Musikhögskolan i Malmö
Olof Rolandssonhorn, 2002, Kungl. Musikhögskolan
Markus Paulsons Johanssontrombon, f. 2003, Hanns Eisler Hochschule für Musik Berlin
Johan Lundborgtuba, f 1997, Musikhögskolan i Malmö

Denna brasskvintett grundades 2020 av fem unga musiker som träffades via Talangprogrammet YOMA i Vänersborg. Första framträdandet som kvintett var en examenskonserter vilket ledde till en sommarturné och etableringen av en fast ensemble. BrassUnit är aktiva på kammarmusikscenen och har redan gjort flera turnéer i Sverige.

Kvintetten brukar arbeta självständigt tillsammans. Alla fems input räknas och värderas på repetitioner och i den konstnärliga processen. Då och då har kvintetten även träffat instruktörer så som Tom Paulsson (Stockholm Chamber Brass), Olav Ott (Berlinerfilharmonikerna), Gustav Melander (Malmö Symfoniorkester) och Ingemar Roos. Favoritkompositören är Victor Ewald (samtida med Tchaikovsky). Ewalds ryska romantiska kvintetter kräver kommunikation på högsta nivå och klangen som brassmusiker kan uppnå i styckena är exceptionell inom kammarmusiken.

BrassUnit har tilldelats Kungl. Musikaliska Akademiens fortbildningsstipendium i ensemblespel. 2023 vann kvintetten den internationella kammarmusiktävlingen Nordic Wind Festival i Oslo, vilket har öppnat upp dörrar för fler tävlingar i Europa.

BrassUnit är den första brasskvintetten att delta i finalen av Ung & Lovande.

Sten Ulloa Carler, Ekin Kuzukiran och Oskar Valeberg. Foto Nadja Sjöström.

TRIO HAVA
Ekin Kuzukiranviolin, f. 1999, Musikhögskolan i Malmö
Oskar Valebergcello, f. 1996, Musikhögskolan i Malmö
Sten Ulloa Carlerpiano, f. 1997, Musikhögskolan i Malmö

Med uppväxt från skilda delar av världen som Ankara, Kungsbacka och i Chile träffades de tre i Malmö hösten 2024. Uppväxten i stadsliv är gemensam såväl som trions förkärlek för naturen. Namnet Hava anspelar på havet och “hava” är även det turkiska ordet för “luft”. Trio Hava har under den korta tiden tillsammans såklart även funnit en gemensam passion för kammarmusiken som ger många möjligheter till spel för en pianotrio, alltifrån Wienklassiska mästarna till nutida tonsättare. I repertoaren för tävlingen har Trio Hava valt att ha med Maurice Ravel som i år fyller 150 år.

Som ensemble har trion studerat och arbetat under ledning av cellisten Mats Lidström, professor på Royal Academy of Music i London, som för tillfället gästar Musikhögskolan i Malmö. Trio Havas kemi och kommunikation präglas av att musikerna kommer från olika skolor. Med utbildningar i Sverige, Finland, Turkiet, Chile och Frankrike kompletterar de varandra i dynamiskt samspel.

I mars 2025 kommer Trio Hava göra sin första konsert på Palladium i Malmö.

Senast en pianotrio vann tävlingen var med Kungsbacka Piano Trio 1998.

Foto: Robin Ahlqvist

DUO JULIA & OCTAVIAN
Julia Lindgrensång, f. 2000, Högskolan för scen och musik, Göteborg 
Octavian Leyva Dragomirpiano, f. 1997, Kungl. Musikhögskolan, Edsberg

Duo Julia & Octavian träffades på en masterclass 2021 – på Nordic Song Festival i Trollhättan, där de tog lektioner för Gitta-Maria Sjöberg, Matti Borg, Kåre Björkøy och Gisle Kverndokk. Sedan dess har duon spelat kontinuerligt tillsammans och även tagit en mästarkurs i svenska romanser med Anne Sofie von Otter och Bengt Forsberg.

Det som utmärker duons samspel är förmågan att djupdyka i både musiken och textens flera lager. Varje stycke diskuteras utförligt och stor vikt läggs vid att hitta en tolkning som inte bara stämmer överens med kompositörens avsikter, utan också på ett mer personligt plan. Duon har en särskild förkärlek för musik av tonsättare som Sibelius, Rangström, Nystroem, Barber, de Falla och Strauss – kompositörer som lockar med sina svulstiga stycken och uttrycksfulla melodier. Duon eftersträvar att väcka starka känslor. De har även en passion för modern musik och älskar att samarbeta med nutida kompositörer för att utforska nya klanger och uttryck.

Duo Julia & Octavian har fått utmärkelsen Sollentuna Ung Kultur för en föreställning med nyskriven musik inspirerad av rymdforskning, ett projekt som de kommer att bygga vidare på framöver.

Det är första gången på mycket länge som sång är med i finalen av Ung & Lovande. Mezzosopranen Malena Ernman deltog i finalen 1998.

Filip Graden, Nicole Biegniewska och Gustav Schantz. Foto: Nils Hansson Meng.

STOCKHOLMSTRION
Nicole Biegniewskaviolin, f. 2003 Kungl. Musikhögskolan
Filip Gradencello, f. 1995 Kungl. Musikhögskolan
Gustav Schantzpiano, f. 1998, Kungl. Musikhögskolan, Edsberg

Det var i Stockholm de träffades för första gången. Och det var i Stockholm som de för första gången mötte sin publik. Stockholmstrion bildades på våren 2023 efter att ha spelat tillsammans i ett kammarmusikprojekt vid Kungl. Musikhögskolan. De arbetade då med verket Shostakovich piano trio nr 1 op. 8 i c-moll och märkte att det var roligt och enkelt att musicera tillsammans. Sedan dess har trion gjort flera konserter framförallt i Stockholm med omnejd. Debuten gjordes på kammarmusikfestivalen Classicalive i januari 2024.

Stockholmstrion har en förkärlek till karaktäristisk musik och svensk musik som inte spelas så ofta. Några av de kompositörer som ligger trion nära hjärtat är Dag Wirén och Bo Linde. På musikhögskolan är trions huvudlärare Johannes Rostamo. Utöver det har ensemblen även spelat för Mats Widlund, Julia Kretz-Larsson och Stefan Bojsten.

De tre har erhållit flera utmärkelser som solister, men även hunnit med att utmärka sig tillsammans som trio. I april 2024 vann de silver i Stockholm International Music Competition.

Senast en pianotrio vann Ung & Lovande var med Kungsbacka Piano Trio 1998

******

Urvalsjuryn bestod av Helena Ha-Young Sul, Kammarmusikförbundet, Björn Eriksson, Västmanlandsmusiken och Annasara Lundgren, Musik i Syd. 

Ung & Lovande arrangeras av Kammarmusikförbundet, Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturrådet.

Finalen i Ung & Lovande 2025 äger rum i Västerås Konserthus, 10-11 maj.

(Mer information om finalisternas konsertprogram, hålltider för finalen med mera publiceras när våren närmar sig)