Skip to main content

Fem ensembler tävlar om att bli årets vinnare av Ung & Lovande. Årets final kommer att ha ett nytt spännande upplägg. Samtliga finalister kommer att genomföra två konserter, en längre konsert på lördagen och en kortare konsert innan prisutdelningen på söndagen. Nytt för 2025 är också att Sveriges Radio P2 kommer att bevaka tävlingen på plats.

Biennalen Ung & Lovande har arrangerats sedan 1992 och är Sveriges största tävling i kammarmusik. Tävlingen riktar sig till unga musikstuderande. Segrande ensemble belönas med en landsomfattande turné. Upplägget för tävlingen har mer eller mindre sett likadan ut sedan starten. Varje finalist har då genomfört en konsert, på ca 55 min, uppdelat på två dagar, vilket varit utmanande för publik och media att följa med i tävlingen. Förra tävlingen 2023, då Monbijoukvartetten slutligen stod som vinnare, hade detta gamla programupplägg, men avgjordes för första gången inför publik i Västerås Konserthus stora konsertsal. Detta som ett led i ambitionen att skapa ett större publikt intresse för tävlingen. I linje med samma ambition har alltså nu även formatet för tävlingen förändrats.

Monbijoukvartetten med ett extra musikstycke efter att tagit emot pris som vinnare av Ung & Lovande 2023. Foto: Jonas Bilberg.

– Vid finalen i maj kommer vi dela upp tävlingen i två omgångar. Först samlar vi alla finalisternas fem konserter, på vardera 30 minuter, under ett sammanhängande eftermiddagsprogram på lördagen. På söndagen låter vi sen samtliga finalister även göra en kortare konsert innan prisutdelningen. Finalpasset på söndagen är sammanlagt två timmar. Publik och även media som inte haft möjlighet att vara med på lördagen kan då uppleva varje finalist och efter en kort paus få veta vem som vann, säger Kajsa Wejryd, ordförande i Kammarmusikförbundet, samt konferencier under tävlingen.

Det nya formatet ger alltså en bättre överblick och tävlingsmomentet blir mer tydligt. Den som är på plats på söndagen får uppleva en timmes intensiv kammarmusik och efter en kort paus blir det prisutdelning.

– Med det nya upplägget får juryn också en möjlighet att bedöma finalisterna vid två tillfällen, säger Christofer Ekströmer, producent på Västmanlandsmusiken som ingår i juryn.

I juryn ingår även cellisten Amalie Stalheim, Tobias Granmo, Kammarmusikförbundet, Christian Sundewall, producent på Musik i Syd, och en samlad röst från de Kammarmusikföreningar som är på plats.

– I grunden handlar förändringarna om att göra tävlingen mer spännande att följa, vilket ju i slutändan ger mer uppmärksamhet till kammarmusiken, säger Christian Sundewall.

Sveriges Radio i P2 har tidigt varit kontaktade kring det nya upplägget och kommer att bevaka tävlingen. Tävlingen kommer dock inte sändas direkt utan först några dagar i efterhand.

– Att radion spelar in finalisternas korta konserter på söndagen är kul och inspirerande. Det sätter även större press på oss i juryn. Fler lyssnare kan bedöma och tycka till om det var rätt ensemble som vann, säger Christofer Ekströmer, som varit en del av Ung & Lovande-juryn sedan 2017.

Finalen i Ung & Lovande 2025 avgörs i Västerås Konserthus, 10-11 maj.

Text: Jörgen Wade

Läs mer om finalisterna

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer