Skip to main content

Den reflekterande kammarmusiken är titeln på en konferens som i slutet av november samlar europeiska kammarmusiklärare till Göteborg. Värd för konferensen är Tobias Granmo, lektor i violin och kammarmusikansvarig på Högskolan för scen och musik (HSM). Tobias Granmo är även styrelseledamot i Kammarmusikförbundet.

De europeiska kammarmusiklärarna är samlade i organisationen ECMTA (European Chamber Music Teachers Organisation). Tobias Granmo är en av organisationens medlemmar som möts regelbundet på konferenser och workshops runt om i Europa på olika lärosäten, för att stimuleras av varandras arbete och för att främja undervisning och utveckling av olika lärandemetoder.

Under pandemin ställdes kammarmusikundervisningen inför stora utmaningar. Frågan var hur en meningsfull undervisning skulle kunna bedrivas och utmynna i examination när eleverna inte kunde träffas i grupp. En fråga som såklart gav Tobias Granmo en hel del huvudbry när universitetet med omedelbar verkan stängdes ned våren 2020.

– Lösningen blev en ny reflekterande undervisningsmetod där studenter och lärare på distans via Zoom kunde bedriva en fördjupning i sina respektive kammarmusikaliska verk. Den enskilde studentens uppgift blev att beskriva sin stämma och dess roll gentemot övriga stämmor i verket. Studenterna blev på detta sätt betydligt mer uppmärksamma på verkets struktur och hur ett framtida samspel kunde se ut, säger Tobias Granmo.

Lärare från 35 olika lärosäten i Europa

Under samma period gjorde Tobias Granmo en presentation för medlemmar i ECMTA om den kreativa lösningen vilket ledde till ett stort intresse för undervisningsmetoderna i Göteborg.

Tobias Granmo. Foto: Model House

– Fokus på konferensen blir en fördjupning i kammarmusik där reflektion står i centrum, något som just utmärker vår undervisningsmiljö i Göteborg. Programmet kommer att innehålla workshops, föreläsningar och masterclasses där även studenter från HSM kommer att medverka både som aktiva musiker samt som aktiva lyssnare, säger Tobias Granmo.

Omkring 35 lärare från olika lärosäten i Europa plus studenter från HSM kommer att delta i konferensen, som kommer att äga rum både på Jonsereds herrgård och i HSM:s lokaler i Göteborg sista helgen i november. Förutom samtal, workshops och masterclasses blir det även två konserter. Några av de inbjudna att medverka i programmet är: Maria Bania, Daniel Berg, Joel Eriksson, Katariina Liimatainen, Jesper Lundgren, Marja Lohuaru, Dan Olsson, Lena Ulrika Rudeke, Tilman Skowroneck och Johan Stern.

– Det ska bli mycket spännande att vara värd för denna viktiga konferens. Vi placerar Göteborg och Sverige på den kammarmusikaliska kartan ur ett europeiskt perspektiv, säger Tobias Granmo.

Text: Jörgen Wade
Omslagsfoto: Tobias Egle

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer