Skip to main content

Vivaldis fyra årstider

OBS! Evenemangsdatumet har passerat

Vivaldis fyra årstider

När
Lör 20 jan 2024
kl 18:00
Var
Immanuelskyrkan, Borås
Pris
Ordinarie 200 kr, Ungdom, studerande 20 kr

Antonio Vivaldi var en känd profil i 1700-talets Venedig. Uppväxten hade varit kärv och trots omvittnad talang verkade musikerbanan osäker. Prästyrket däremot erbjöd många möjligheter och efter flera års utbildning prästvigdes han 1703. På grund av sin kraftigt röda hårfärg kom han att kallas han för ”il prete rosso”, den röde prästen.

I De fyra årstiderna levandegör Vivaldi drömmen om det lantliga livet. Varje del är en årstid som beskrivs i musiken. I Våren bildar tre violiner en liten fågelkör som dämpas till viskningar av en lätt bris. Hetsiga violiner målar upp ett stort oväder som drar förbi. Sommaren dallrar av värmen och flugorna surrar kring både folk och fä. Vivaldi var förtjust i fåglar och här återfinns både göken och steglitsen.

Hösten är jakten och vinskördarnas tid. I partituret har Vivaldi skrivit L’Ubriaco, den druckne, träffande illustrerad med utsvävande löpningar i violinsolot och ett och annat ”felsteg”. Vintern är de isande vindarnas tid i Venedig. Vi hör hur de virvlar över tomma torg och river upp vågor i bukten. Men Vivaldi hade också ett gott öga till vintern som han gestaltar med en alldeles unik musikalisk skönhet.

Vivaldis Årstiderna blev en omedelbar framgång och har fascinerat lyssnare och inspirerat andra tonsättare sedan de komponerades 1723.

Möt oss för en oförglömlig musikalisk resa genom Antonio Vivaldis fyra årstider, framfört av ”Vivaldi kvintetten” från Stockholm, tillsammans med några av landets mest framstående solister.

Artister:

Sofie Sunnerstam – Solist
Filip Gloria – violin
Vidar Andersson Meilink – viola
Josep Castanyer Alonso- cello
Åse Mathiesen – klaver

Sofie Sunnerstam är medlem i Kungliga Filharmonikernas förstaviolinstämma sedan 2019. Hon har tidigare spelat i ett flertal orkestrar och ensembler i Sverige, Norge och Nederländerna. Som en del av sin aktiva karriär som kammarmusiker driver hon konsertserien Wasahof Underground Chamber Music i Stockholm. Hon har spelat på kammarmusikfestivaler och konsertturnéer i Europa, Nya Zealand och Sydamerika.

Sofie studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Indiana University i Bloomington. 2012 vann hon en solisttävling på Kungliga Musikhögskolan. Hon erhöll solistdiplom 2014 efter studier vid Edsbergs Slott/KMH.

Filip Gloria började spela fiol som 10-åring i Nacka Musikskola och fortsatte sedan 2007-2014 på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där han studerade för, bland andra, Anna Lindal och Cecilia Zilliacus. Filip frilansar och har spelat i flertalet orkestrar i landet. Bland annat Folkoperan, Kungl. Operan, Dalasinfoniettan, Norrlandsoperan, Västerås Sinfonietta, Norrbottens Kammarorkester och Nordiska Kammarorkestern. Filip har också suttit konsertmästare i Vadstena sommaropera och Norrbottens Kammarorkester.

Vidar Andersson Meilink började spela fiol när han var 5 år på musikskolan Lilla Akademien. I gymnasiet väcktes intresset för altfiolen och det dröjde inte länge innan han blev fast. Bytet till viola fick honom att söka till Edsbergs musikinstitut där han tog sin kandidat- och masterexamen.

År 2015 kom Vidar till delfinal i Polstjärnepriset där han fick ett hederspris av juryn och 2017 fick han första pris i Stockholm International Music Competition.

2020 blev Vidar medlem i Kungliga Filharmonikerna. En dröm han länge strävat efter.

Josep Castanyer Alonso är medlem i Kungliga Filharmonikernas cellostämma sedan 2019. Han studerade cello för Maria Kliegel vid Hochschule für Musik und Tanz i Köln, och stråkkvartettspel för Günter Pichler (Alban Berg Quartett) vid Escuela de Música Reina Sofía i Madrid.

Han har framträtt vid en rad festivaler och gästat olika akademier, bland dem Verbierfestivalen i Schweiz och Accademia Chigiana i Siena i Italien. Han har haft mentorer som András Schiff, Lynn Harrell, Ferenc Rados, Gustav Rivinius, Wen-Sinn Yang och Gábor Takács-Nagy.

Han spelar regelbundet i olika kammarmusikensembler, och han var tidigare medlem av Alinde Quartett. Han har också medverkat i kammarmusikaliska projekt med musikerkollegor från WDR-orkestern i Köln, Wienfilharmonikerna, Staatskapelle Dresden med flera europeiska orkestrar.

Åse Mathiesen Palm har studerat vid Kungliga Musikhögskolan för professor Staffan Scheja och vid Barratt Due Institute of Music i Oslo. Redan som student debuterade hon på Oslo Konserthus.

Sedan dess har Åse spelat i alla nordiska länder samt i England, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien och Schweiz. I Skandinavien har hennes karriär som solopianist inkluderat konserter på Stora scenen i Norges nationalopera & balett, Oslo Konserthus, Piteå International Festival, Västerås Konserthus, Waldemarsudde med flera konserthus. Åse är också en aktiv kammarmusiker.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer