Finalister 2023
Ung & Lovande 2023 ägde rum i Västerås Konserthus, 6-7 maj. Nedan kan du läsa om samtliga fem finalister som deltog.
Om du som arrangör vill boka in någon av finalisterna till en konsert – kontakta Jörgen Wade för få kontaktuppgifter.
Utifrån inskickade inspelningar, anonyma för juryn, har teknik, musikalisk tolkning och samspel bedömts. Fjorton bidrag anmälde sig, av vilka de flesta var större ensembler, och av dessa har valdes fem finalister ut. Urvalsjuryn bestod av Helena Ha-Young Sul, Kammarmusikförbundet, Björn Eriksson, Västmanlandsmusiken och Christian Sundewall, Musik i Syd.
En kvintett, en kvartett, två trios och en duo. Sammanlagt sjutton musikstuderande på masternivå, från sex olika musikhögskolor, var utvalda att delta i finalen av Ung & Lovande 2023. Segrande ensemble belönades med en landsomfattande turné (hösten 2024).
Finalen var uppdelad på två dagar. Tre av ensemblerna tävlade på lördagen och två på söndagen. Varje tävlingsbidrag hade cirka 50 minuter för framförandet. Helgen avslutades med prisutdelning och ett stycke framfört av vinnande ensemble – Monbijoukvartetten.
Trio Aurora
Sten Ulloa Carler, piano, f.1997, Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott
Martin Granström, violin, f.1997, Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott
Annika Venieri, cello, f.1995, Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott
De tre i pianotrion träffades hösten 2021 på Edsbergs slotts masterprogram. Den gemensamma passionen och visionen för kammarmusik ledde till bildandet av Trio Aurora. Namnet Aurora anspelar på latinska betydelsen ”morgonrodnad”. Den morgonpigga trion startar helst repetitionerna så fort solen gått upp.
Under studietiden har Trio Aurora fått chansen att utforska en repertoar under ledning av Mats Zetterqvist, Jakob Koranyi och Mats Widlund. De har då fått spela musik från vitt skilda epoker. Wienklassiska mästare, nutida musik och allt däremellan – denna trio tar sig gärna an hela den kammarmusikaliska bredden.
Redan 2022 gjorde Trio Aurora små turnéer i Sverige och har bland annat gästat Kulturhuset i Ytterjärna och Uppsala kammarmusikförening. Trio Aurora planerar även för en turné i Finland 2023.
Två trios har vunnit Ung & Lovande tidigare: Kungsbacka Piano Trio, 1998, och Trio Stravaganti, 2007.
Earendelkvintetten
Sophie Berggren, flöjt, f.1998, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm
Eelis Malmivirta, valthorn, f.1996, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm
Victor Sjögren, oboe, f.1999, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm
Maria Rubio Carrion, klarinett, f.1996, tidigare studerande vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm
Jonathan Bauer, fagott, f.2000, Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, Mannheim
Earendelkvintetten från Kungliga Musikhögskolan bildades våren 2022. Första konserten var i Engelbrektskyrkan, Stockholm, med öppningsstycket Serenad i Ess av Strauss. Vid denna tidpunkt hade ensemblen ännu inget namn, bara vaga funderingar om något som skulle anspela på ett oändligt universum. Dagen efter konserten fick kvintetten höra talas om att en ny stjärna, Earendel, hade upptäckts.
Earendelkvintetten, vars utveckling har följts på nära håll av professor Christer Johnsson på KMH, mottog 2022 Kungliga musikaliska akademiens fortbidningsstipendium för ensembler. Det som utmärker denna blåsensemble är att de inte räds att gå sin egen väg och testa det som är nytt. Ingen i kvintetten skulle tveka att dagarna innan konsert byta ut ett styckes arrangemang om det plötsligt dök upp ett som var bättre.
I sommar kommer Earendelkvintetten spela på årets Kammarmusikfestival i Sandviken.
Att en kvintett deltar i finalomgången är unikt i Ung & Lovandes historia.
Peaux Duo
Filip Korošec, slagverk, f.1994, Örebro Musikhögskola
Rasmus Hansson, slagverk, f.1993, Högskolan för scen och musik, Göteborg
Slagverkarna Rasmus Hansson, Sverige, och Filip Korošec, Slovenien, träffades under en tävling i Luxemburg 2018. I mötet märkte de snart att de hade något speciellt både i den begynnande vänskapen och i musiken. Sex månader senare fick de chansen att spela tillsammans då Filip flyttade till Sverige som utbytesstudent på Örebro Musikhögskola. Sedan dess har de två spelat tillsammans i en rad olika projekt och konstellationer. Som solister har båda vunnit Blåsmusikpriset: Filip 2021 och Rasmus 2023.
Sommaren 2022 bestämde vännerna sig för att bilda slagverksduo – Peaux Duo. Peaux är franska ordet för skinn och uttalas som svenskans “på”. Med handledning av Daniel Berg, vinnare av Ung & Lovande 1999 och numera professor på högskolan för scen och musik i Göteborg, har de utvecklat sitt spel. I sin repertoar strävar duon efter en blandning av klassiska pianostycken som arrangerats om och mer råbarkade kompositioner skrivna direkt för slagverk.
Peaux Duo har redan genomfört en rad väl mottagna konserter runt om i Sverige. I höst ska duon på turné med World Percussion Group, som är en av världens mest framstående ensembler inom slagverk.
Senast en slagverksensemble vann Ung & Lovande var GONG, 2015.
Millennietrion
Albert Dahllöf, piano, f.1999, Musikhögskolan i Malmö
Jonna Simonsson, violin, f.2000, Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott
Astrid Hillerud, cello, f.2000, Norges Musikkhøgskole i Oslo
Medlemmarna i Millennietrion är alla födda runt millennieskiftet och började under hösten 2020 spela tillsammans vid Edsbergs slott under vägledning av Mats Zetterqvist. Sedan dess har trion framträtt vid flertalet konserter i Kungliga Musikhögskolans regi.
Millennietrion har utforskat olika delar av den omfattande repertoaren för pianotrio, däribland flera av de stora mästerverken av bland andra Rachmaninov och Schubert. Det brinnande intresset för sättningens möjligheter inom såväl klang som repertoar har även öppnat för en konversation med samtida tonsättare. Inför finalen har Millennietrion satt ihop ett program med ambitionen att knyta samman den traditionella repertoaren med den nya.
Under 2023 kommer Millennietrion genomföra en rad konserter, bland annat på Ravinen i Båstad.
Två trios har vunnit Ung & Lovande tidigare: Kungsbacka Piano Trio, 1998, och Trio Stravaganti, 2007.
Monbijou Quartet
Marcus Bäckerud, violin, f.1997, Musikhögskolan i Malmö
Oscar Edin, viola, f.1995, Musikhögskolan i Malmö
Kristian Chojecki, cello, f.2000, Musikhögskolan i Malmö
Alexander Chojecki, violin, f.1997, Norges Musikkhøgskole i Oslo
Denna helt nybildade kvartett bildades sensommaren 2022. Översatt från franskan blir mon bijou på svenska min juvel, men gruppnamnet har sitt ursprung av en mer blygsam anledning. När kvartetten bildades befann de sig i en lägenhet, nära Möllevångstorget i Malmö, på Monbijougatan. De sökte ett internationellt gångbart namn och tyckte helt enkelt gatunamnet passade utmärkt för ändamålet.
Under studietiden har medlemmarna i kvartetten haft lärare som Nikolaj Znaider, Mats Zetterqvist, Peter Herresthal, Henrik Frendin och Andreas Brantelid. Kvartetten har våren 2023 också tagit lektioner för Tim Frederiksen. Tanken på bildandet av kvartett har funnits länge, men medlemmarna har växelvis befunnit sig på olika platser i världen, vilket gjort det svårt att sammanstråla och spela konserter.
Innan antagningen till Ung & Lovande hade Monbijou Quartet ännu inte spelat någon konsert. Inför finalen kommer ensemblen därför värma upp med konserter i Göteborg och Malmö, då bland annat med musik och av Haydn, Ravel och Shaw.
Senast en kvartett vann Ung & Lovande var Dahlkvistkvartetten 2009.
Ung & Lovande 2023 arrangeras av Kammarmusikförbundet, Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturrådet.