Skip to main content

I Sollefteå 1985 startades det som idag är känt som Nordiska Kammarensemblen. De 40 åren firas med en turné. Hela historien började på initiativ av Lennart Åkermark, som bekant numera är vice ordförande för Kammarmusikförbundet.

Nordiska Kammarensemblen, eller Nordiaensemblen som ensemblen först hette, startades upp med att Lennart Åkermark, Nordiska Kammarorkesterns tidigare musikchef och fagottist, precis hade kommit tillbaka hem från en sejour med Göteborgssymfonikerna. Lennart Åkermark ville skapa en ensemble med fem blåsare, fem stråkmusiker och en pianist. Ett intensivt lobbying-arbete gentemot ledningen för dåvarande Regionmusiken påbörjades och gradvis växte finansieringen av ensemblen fram.

– 1984 skrev jag ett förslag till profilering av regionmusikavdelningen i Sollefteå, ett förslag riktat till Anders Jansson som då var högsta direktör för landets alla regionmusikavdelningar, säger Lennart Åkermark.

Anders Jansson var vid denna tid i historien för övrigt även med i bildandet av Kammarmusikförbundet, 1983, och blev ett par år senare dess ordförande, en post som han sedan hade i 18 år.

– I september 1984 fick jag svar från Anders som ordnade fram tjänster och 1985 hade vi vår första konsert, säger Lennart Åkermark.

Lennart Åkermark. Foto: Vanessa Labañino.

Nordiaensemblen (namnändringen till Nordiska Kammarensemblen kom till först i början av 2000-talet) fick så småningom frågan om att bli stommen i en kammarorkester i Sundsvall. Ensemblen nappade på erbjudandet vilket innebar halvtid med kammarmusik i ensemblen och resterande 50 procent som musiker i den nybildade Sundsvalls Kammarorkester, numera Nordiska Kammarorkestern. I och med flytten till Sundsvall 1990 fick ensemblen också finansiering för de två sista tjänsterna som fortfarande saknades. Året efter kom också blåsarkvintetten till Sundsvall.

– Ensemblen är en viktig del i Nordiska Kammarorkestern. Den är som en rysk docka innehållande många små delar, vilket ger möjlighet att spela verk som Berwalds och Beethovens septetter, pianotrios, stråkkvartetter med mera, säger Lennart Åkermark.

Något som följt med Nordiska Kammarensemblen länge är Promenadkonserterna. Det var ett koncept där det spelades under fem timmar medan publiken kunde komma och gå. Andra kulturinslag var med också, allt från cirkusartister till konstnärer och poeter. Det var också ett sätt för musikerna att gå utanför sina vanliga roller.

På turnén 2025 kommer publiken bjudas på stycken som visar på Nordiska Kammarensemblens musikaliska resa genom 40 år, detta tillsammans med flera olika gästartister.

Text: Jörgen Wade
Foto (omslagsbilden): Lia Jacobi 

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer