Skip to main content

Turnén med 2023 års vinnare rullar på för fullt genom Sverige. Men redan nu planeras det för nästa tävling i maj nästa år. Klart är att Amalie Stalheim, som deltog i Ung & Lovande finalen 2015, återvänder till tävlingen som en av de fyra i juryn. KammarmusikNytt har varit i kontakt med den prisade norsk-svenska cellisten.

Amalie Stalheim, född i Bergen 1993, har etablerat sig som en av Nordens främsta musiker. Hon har vunnit det norska såväl som det svenska Solistpriset och bjuds regelbundet in som solist till de ledande symfoniorkestrarna i Norden.

Amalie Stalheim har suttit i juryn för Polstjärnepriset och det norska Solistpriset (Virotus). Nu har hon glädjande även tackat ja till att ingå i juryn för nästa Ung & Lovande som äger rum i Västerås Konserthus i maj nästa år.

– Det känns väldigt spännande och pirrigt! Jag har själv varit med i finalen av Ung & Lovande, 2015, tillsammans med Trio Skandinavia, säger Amalie Stalheim, som då studerade på Kungliga Musikhögskolan och Edsbergs Musikinstitut.

– Jag vet hur otroligt mycket tid och jobb alla deltagarna måste lägga ned under förberedelserna, så det ska bli superkul att höra de tävlande.

Amalie Stalheim. Foto: Anastasiia Mezhevych

Mer kammarmusik på gång

Uppdragen som solist i symfoniorkestrarna runt om i Norden och Europa är många men cellisten har långt ifrån tappat kontakten med kammarmusiken. Tillsammans med den norska pianisten Christian Ihle Hadland har hon nyligen spelat in en skiva, med musik av Boulanger, Janacek och Prokofiev.

– Jag ska även spela Schuberts Trio nr. 2 i Ess-dur i en konsert tillsammans med Mathias Halvorsen och Magnus Boye Hansen i Oslo Konserthus. Det blir något helt nytt. Konceptet kallas Lights out och ska framföras i en helt nedsläckt konsertsal. Mycket inspirerande men också lite läskigt eftersom vi måste spela allt utantill.

Amalie Stalheim ingår även i en trio tillsammans med klarinettisten Magnus Holmander (Ung & Lovande-vinnare 2017) och pianisten David Huang. Trion spelar sin första konsert i Västerås Konserthus i början av oktober.

– Kammarmusiken har varit anledningen till att jag har valt musiken varje dag i så många år. Det är få saker som slår känslan av att sitta på scen och spela en fantastisk repertoar med goda kollegor och vänner. Jag tänker även jättemycket kammarmusik och dialog när jag är solist, så jag har med mig kammarmusiken i alla delar av mitt musikliv, säger Amalie Stalheim.

Text: Jörgen Wade
Foto: Anastasiia Mezhevych

Vem som blir nästa vinnare av Ung & Lovande avgörs 10-11 maj 2025, i Västerås Konserthus.
Ansökan för musikstuderande att delta i finalen ska vara inne senast 1 november, 2024. 
Läs mer om ansökan.

Läs mer om konserten Holmander-Stalheim-Huang i kalendariet

Läs mer om Ung & Lovande och Sverigeturnén med Monbijoukvartetten.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer