Skip to main content

Efter en lång periods brist på levande musik slår Helsingborgs Kammarmusikförening upp dörrarna med en festlig höst. Föreningen som i år jubilerar startade firandet i september med att bjuda in Belcea Quartet till en unik konsert. I slutet av oktober öppnas det även upp för kammarmusikfestival, då föreningen gör gemensamt firande med förra årets stora jubilar, Beethoven. Vi har varit i kontakt med föreningens ordförande Per Nyrén för ett samtal om en synnerligen vital fyrtioåring.

Sedan fyra år tillbaka bor Per Nyrén med sin fru i pittoreska Arild på Kullahalvön, cirka tre mil norr om Helsingborg. Det är en regnig höstdag. Från övervåningen, där vi har vårt samtal, via zoom så klart, går det att se havet och på nedervåningen har han sin flygel. Per ska snart få besök av pianostämmaren. 

Vid sidan om det ideella föreningsarbetet har Per jobbat med det mesta inom Helsingborgs musikliv. Körledare, musiklärare och så har han spelat cembalo och piano i symfoniorkestern. Det var med några andra musiker från symfoniorkestern som han bildade Helsingborgs Kammarsolister som sedermera skulle leda till att Helsingborgs Kammarmusikförening startades. Med ett kort uppehåll, då han var musikproducent på Dunkers kulturhus, har Per Nyrén varit föreningens ordförande under alla fyrtio åren. 

Per Nyrén. Foto: Sitisak Forsberg.

Starten 1981

I slutet av 1970-talet lade Helsingborgs Symfoniorkester ned kammarmusiken. Men det fanns fortfarande pengar att ge konserter regionalt. 

–  Vi i Kammarsolisterna fortsatte att spela. Vi spelade jättemycket i Halland, Blekinge, Skåne och lite överallt men inte på hemmaplan i Helsingborg, vilket kändes märkligt. Men så hittade vi ett litet konstmuseum som hette Vikingsberg, säger Per Nyrén. 

Konstmuseet ställde upp med gratis lokal och bara ett halvår senare startade Kammarsolisterna föreningen Musik i Vikingsberg som sedan blev Helsingborgs Kammarmusikförening. 

– Ett av syftena med föreningen var att musikerna i orkestern skulle få spela kammarmusik. För det gav återverkan på orkesterspelet. Detta mål har alltid varit en viktig del i vår föreningsverksamhet.

Styrelsen, samarbetspartners och framtiden

Styrelsen är ett sammansvetsat team. Samarbetet med symfoniorkestern har alltid varit nära. Inte minst på grund av att de varit minst tre styrelsemedlemmar från symfoniorkestern genom alla år.  

 – Vår kassör Åshilld Henriksen, som är solohornist i orkestern har varit med i styrelsen alla år. Hon är den av oss som har spelat mest på konserterna och även tagit fram flera beställningsverk, så hon har varit en otroligt aktiv och viktig person i föreningen. Orkesterns soloklarinettist Per Johansson har också spelat mycket i olika konstellationer. Han har gett många skolkonserter med sin duo, Essens: 1, och gör dessutom proffsigt allt vårt tryckta material, säger Per Nyrén.

Medlemsantalet i föreningen har varierat. Som mest har de varit 180 medlemmar. Under pandemin har medlemsantalet gått ned, något de räknar med att jobba upp igen under denna händelserika jubilemshöst.  

– Många år skötte vi ekonomin själva. Vi hade inga dyra konserter. Men tio år efter vår start bildades Helsingborgs Symfonikers Vänner. Eftersom våra föreningar delvis har samma syfte, att värna om symfoniorkesterns kvalitet, så inledde vi ett samarbete som nu hållit i snart trettio år. När musikerna i symfonikerna spelar kammarmusik för oss, så betalar vännerna ungefär halva gaget. Sedan många år får vi också ett rejält kommunalt och statligt årsanslag.

Per Nyrén och Åshilld Hendriksen har alltså varit med genom alla 40 år, vilket så klart är en fantastiskt bedrift. Men som så ofta när det gäller föreningar inom kammarmusiken pockar frågan ändå på… hur går det med föryngringen? 

– Sen en tid tillbaka har vi fått in två yngre i styrelsen. Det är två kvinnor. Den ena är frilansande musiker och den andra sitter som stämledare i orkesterns cellostämma. Trots att de är mitt i livet, med vardagspusslet som det innebär, med familj och karriär, tar de på sig att driva olika projekt i föreningen. Det är fantastiskt roligt! Med deras driv kommer föreningen hålla i 40 år till.  

Från Vikingsberg till Dunkers kulturhus

Föreningen drev sin verksamhet i den charmiga villan Vikingsberg i tjugo år. Under dessa år byggde de upp sin stampublik. Men när Dunkers kulturhus öppnade i april 2002 upphörde verksamheten på Vikingsberg.  

– Dunkerska har en väldigt fin kammarmusiksal som tar in lite över 300 personer. Scenen är lite speciell. Den är på långsidan. Öppnar man upp mörkläggningen bakom scenen så ser man sundet och Danmark. Sedan öppnandet har vi har nästan alla våra konserter på Dunkers.  

Belcea Quartet

Den jubilerande föreningen har mellan nio och femton konserter per år. Men den senaste konserten, med Belcea Quartet ägde rum på konserthuset.

Belcea Quartet.

– På grund av restriktionerna kunde vi endast ta in sjuttio personer på Dunkers. Då fick vi låna konserthuset, mot att betala personalen. På så sätt kunde den publik som normalt skulle ha fyllt vår kammarmusiksal sitta utspridda, säger Per Nyrén.  

Det var klart fantastiskt att gästas av kvartetten som bildades i London 1994 och som numera rör sig mellan världens främsta scener. Per refererar till konserten som en av de bästa han varit på i hela sitt liv. Konserten gjordes möjlig tack vare Musik i Syd. 

– Sedan rikskonserter lades ned är Musik i Syd en stark organisation att samarbeta med. Deras musikproducent, Andreas Baur, är jättebra. Honom planerar vi mycket med och det var han som fick nys om att kvartetten hade en dag ledigt under deras turné. Det är den dyraste konserten som vi har gjort. Sånt har vi aldrig vågat oss på tidigare.

Den goda kontakten med andra kammarmusikföreningar i regionen bidrog till att det kom så mycket publik. Bland annat bjöds Halmstads, Ängelholms och Lunds Kammarmusikförening in att få samma rabatterade pris som deras egna medlemmar. 

Beethoven-jubileet

Nästkommande stora konsert, det framflyttade Beethoven-jubileet, kommer även det äga rum på konserthuset. Symfonikernas Vänner är så klart med som samarbetspartner och det är första gången som Kammarmusikföreningen gör ett så stort samarbete med symfoniorkestern, som ytterligare går in med medel för att täcka upp musikernas gager. 

– På jubileet är det över trettio musiker från symfoniorkestern som spelar kammarmusik. Det är inte dåligt det, avslutar Per Nyrén.  

Kammarmusikfestivalen pågår under tre dagar. Öppningskonserten är fredag 29 oktober.

Stort grattis till Helsingborgs Kammarmusikförening, en synnerligen vital fyrtioåring! 

Text: Jörgen Wade

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer