Stort stipendium för kammarmusikaliskt verk till Kent Olofsson

2016 års Järnåkerstipendium tilldelas tonsättaren Kent Olofsson. Det delas ut av Saltöstiftelsen, inrättad av donatorn Erik Järnåker, och är ett tonsättarstipendium för att premiera betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Priset är på 100 000 kronor.

Kent Olofsson, född 1962, är lärare på Musikhögskolan i Malmö och har skrivit en lång rad verk, bl.a. teatermusik, orkestermusik, vokalmusik och elektroakustisk musik – och rockmusik. En tidigare stor framgång för honom var när han vann kompositionstävlingen för elektroakustisk musik i franska Bourges 1999.

Kent Olofsson2Järnåkerstipendiet fick han motta den 5 januari på Musikaliska i Stockholm för verket ”Champs d’étoiles” (ungefär ”Fält av stjärnor”). Det är ett stort upplagt kammarmusikverk för countertenor, barockviolin, blockflöjt, viola da gamba och teorb. I sin motivering skriver juryn bl. a: ”Med utgångspunkt i ett antal intensiva och religiöst färgade texter av Rimbaud, Rilke och Hammarskjöld, samt ytterligare tre anonyma betraktelser, vilka beskriver extatiska uppenbarelser, har Kent Olofsson skapat en svit om 17 satser som beskriver en musikalisk och andlig pilgrimsvandring”. 
Erik Järnåker (1904 – 92) var en framgångsrik affärsman med stort intresse för stråkinstrument, som han köpte in ett flertal förstklassiga exemplar av. De ägs numera av ”Stråkinstrumentfonden till Lars Järnåkers minne”, som lånar ut instrument till förtjänta instrumentalister. Saltöstiftelsen var från början till för tonsättares och musikers rekreation och skapande, men är numera en stipendiestiftelse för kammarmusikkompositörer och musikstuderande.


                     Text: Calle Friedner, foto Leif Johansson

Kansliet

Kammarmusikförbundet Kansli
Vanessa Labañino

Telefon och e-post

072-7018777
kansli (at) kammarmusikforbundet.se